Winnica Villa Sichów

Nasza historia

Jest w winnicy przyciągająca siła rytmu owocowania a w winie obietnica radości z jego rozmnożenia. Historia winnic i wina na Ziemi Sandomierskiej jest jeszcze do napisania. Odradzające się winnice i szlak przez nie prowadzący świadczą o powrocie do tradycji sięgającej zapewne XVI wieku. A że winorośl uprawiano potwierdzają chociażby nazwy miejscowości położonych nad Wisłą jak na przykład Winnica koło Połańca. Stąd już blisko do Sichowa, który jakkolwiek nad Wisłą nie leży to według przekazu jest nad pradoliną Wisły o czym niech świadczy skarpa a pod nią glejowe ziemie, które może rzeczywiście Wisła naniosła albo jej odnoga tysiące lat temu. Ale czy na takiej ziemi może urosnąć i owocować winnica ? Jakie będzie wino ? Czy winnica sichowska może zmierzyć się z istniejącymi i już produkującymi winnicami w regionie czy na Podkarpaciu czy na Dolnym Śląsku o winach nadreńskich czy północnowłoskich już nie mówiąc.

Pierwsze winobranie i próbna fermentacja odbyła się w 2015 roku. W 2016 pod opieką Prof. Alain Carbonneau i Dr. Philippe Abbal z Instytutu Winiarstwa Wyższej Szkoły Rolniczej w Montpellier stosując metodę maceracji karbonicznej wyprodukowaliśmy wino o bardzo dobrym potencjale. Potwierdziły to testy wykonane zarówno w Instytucie Fermentacji w Warszawie jak i we Francji.

 

Nasze zbiory

Rok 2018 był doskonały wyprodukowaliśmy około 450 litrów z ciągle przecież młodej winnicy. Została ona też powiększona o dosadzone szczepy wina białego sprowadzone z Niemiec. Zbiory 2018 były dobre. Od maja 2019 wino Villa Sichów Czerwone Wytrawne  jest już w sprzedaży na miejscu.  Pełne aromatu zawiera powiew wiatru pradoliny Wisły i ciepło sichowskich pół. W lecie możliwe jest także jego spróbowanie razem unikalnymi potrawami wegańskimi z własnych upraw przygotowywanych według zasady „pięć przemian”.

Zbiory 2019 skończyliśmy 21 września.  Po raz pierwszy zebraliśmy Souvignier Gris na białe wytrawne wino ale poczekamy ze sprzedażą do 2021.Przygotowujemy się do wprowadzenia w przyszłym roku dwóch gatunków wina czerwonego.   Obok czerwonego wytrawnego  będzie Villa Sichów Cru Bourgeois. 

fot. M. Wiaderny@SÓDR Modliszewice 2019

Przyłączając się do stowarzyszenia Świętokrzyskie Winnice możemy też wspólnie uczyć się jak robić najlepsze wina i wzajemnie sobie pomagać.

W 2019, Wino Villa Sichów znalazł się wśród laureatów XIX edycji Konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów 2019

Rok 2020 zostanie dla wszystkich oczywiście rokiem pandemii Coronavirusa. Ale winnica ma się bardzo dobrze a my wykorzystaliśmy ten czas żeby przygotować dla Państwa winiarnię gdzie w starych XIX wiecznych murach można spróbować naszych win ale także kupić nasze ekologiczne warzywa a na jesieni przetwory z nich robione.

 

 

Degustacja

Zapraszamy w jesienny week-end po południu ale też otworzymy dla Państwa winiarnie za uprzednią informacją w innych dniach i godzinach.

Prosimy o kontakt mailowy z Panią Anną Glińską:  aglins@gmail.com

Piszą o nas 

  • National Geographic „Traveler”, Nr 7 (152) Lipiec 2020

  • Blog „Max Gotuje z Natury”

https://maxgotujeznatury.wordpress.com/winnica-villa-sichow/

Jesteśmy na Facebooku i Instagramie!

 

 Villa Sichów

 Villa Sichow

ENPL