Winnica Villa Sichów

Jest w winnicy przyciągająca siła rytmu owocowania a w winie obietnica radości z jego rozmnożenia. Historia winnic i wina na Ziemi Sandomierskiej jest jeszcze do napisania. Odradzające się winnice i szlak przez nie prowadzący świadczą o powrocie do tradycji sięgającej zapewne XVI wieku. A że winorośl uprawiano potwierdzają chociażby nazwy miejscowości położonych nad Wisłą jak na przykład Winnica koło Połańca.

Stąd już blisko do Sichowa, który jakkolwiek nad Wisłą nie leży to według przekazu jest nad pradoliną Wisły o czym niech świadczy skarpa a pod nią glejowe ziemie, które może rzeczywiście Wisła naniosła albo jej odnoga tysiące lat temu. Ale czy na takiej ziemi może urosnąć i owocować winnica ? Jakie będzie wino ? Czy winnica sichowska może zmierzyć się z istniejącymi i już produkującymi winnicami w regionie czy na Podkarpaciu czy na Dolnym Śląsku o winach nadreńskich czy północnowłoskich już nie mówiąc.

Pierwsze winobranie i próbna fermentacja odbyła się w 2015 roku. W 2016 pod opieką Prof. Alain Carbonneau i Dr. Philippe Abbal z Instytutu Winiarstwa Wyższej Szkoły Rolniczej w Montpellier stosując metodę maceracji karbonicznej wyprodukowaliśmy wino o bardzo dobrym potencjale. Potwierdziły to testy wykonane zarówno w Instytucie Fermanentacji w Warszawie jak i we Francji   Rok 2018 był doskonały wyprodukowaliśmy około 450 litrów z ciągle przecież młodej winnicy. Została ona też powiększona o dosadzone szczepy wina białego sprowadzone z Niemiec.

Zbiory 2018 były dobre. Od maja 2019 wino Villa Sichów Czerwone Wytrawne 2018 jest już w sprzedaży na miejscu.  Pełne aromatu zawiera powiew wiatru pradoliny Wisły i ciepło sichowskich pół. W lecie możliwe jest także  jego spróbowanie razem unikalnymi potrawami wegańskimi z własnych upraw przygotowywanych według zasady „pięć przemian”. Rezerwacja konieczna. Zapraszamy !

Zbiory 2019 skończyliśmy 21 września   Po raz pierwszy zebraliśmy Souvignier Gris na białe wytrawne wino.

ENPL